- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Foredrag: Det er bare en virus
3. marts 2020 kl. 19.00 - 20.30
Februar, marts og april kommer til at stå i naturvidenskabens tegn i Korsør Kulturhus.
Det er med stor glæde at vi i Korsør Kulturhus kan byde velkommen som vært til 7 ” livestreaming” foredrag i Naturvidenskab der udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde Carlsberg fonden.
Det er bare en virus er et foredrag i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Forelæsere: overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut
Sprog: dansk
Entré: gratisadgangsbillet (påkrævet) bestilles på Kulturhusets hjemmeside
Tirsdag den 3 marts 2020
kl. 19:00 – 21:00 | mødetid: 18:45
Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.
Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot er en livløs partikel, som er uden eget stofskifte og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men indeni vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.
Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.
Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for mens andre må vi bare prøve at undgå.
Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem vi bør kende.
Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.
Forelæserne er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.
Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra elever grundskolens ældste klasser til professorer.
Entré: gratisadgangsbilletter (påkrævet) bestilles på Kulturhusets hjemmeside.